Portret 37: Bram Holtus van DEKRA Certification B.V.

Interview 09 aug 2018

Omschrijving

veilig en gecertificeerd


Artikel

Explosieveiligheidstests, elektronische autosleutels en laser paint removal robots: wat is de connectie? “Veiligheid en certificering”, zegt Bram Holtus. Deze Arnhemmer die aan de HAN studeerde, en daarna aan de Universiteit Twente, begon zijn loopbaan als teamleider bij het Arnhemse KEMA Quality. Holtus is nu Director Sales, Mergers & Acquisitions bij DEKRA Certification B.V.

Negen jaar geleden werd KEMA Quality overgenomen door het Duitse DEKRA. Uit deze overname ontstond DEKRA Certification B.V., onderdeel van de DEKRA groep. DEKRA is in 1925 opgericht en behoort tot de top-4 van toonaangevende test- en certificeringsorganisaties in de wereld. DEKRA in Arnhem houdt zich bezig met producttesten en -certificering, managementsysteemcertificering en industriële inspecties.

Holtus reist vandaag de dag veelvuldig de wereld over voor strategische overnames om het bedrijf verder uit te bouwen, maar neemt graag even de tijd om het stokje in deze serie van Kevin Rijke van IPKW over te nemen.

Labs over de hele wereld
DEKRA heeft in Arnhem één van de meest geavanceerde elektrische testlaboratoria van Europa gebouwd. Het bedrijf heeft labs over de hele wereld en vooral in Azië worden er regelmatig nieuwe labs geopend. De voorbeelden die Holtus aan het begin van dit artikel noemt, zijn slechts enkele services uit het dienstenportfolio van DEKRA. Hij geeft aan dat de focus de laatste jaren steeds meer ligt op the Internet of Things (IoT), elektromagnetische compatibiliteit (EMC) en cyber security.

Vliegtuigen

“In onze wereld zijn veilige en gegarandeerde (draadloze) technologische verbindingen steeds belangrijker. Dat komt omdat producten niet alleen steeds vaker met het internet in verbinding staan, maar ook met elkaar. Dat geldt in het verkeer, in sterk geïndustrialiseerde omgevingen, maar ook zeker in en om het huis. Denk aan de elektronische autosleutel, maar ook geavanceerde robots die de verf van vliegtuigen ‘af-laseren’ worden wireless bediend. Uw autosleutel zou best wel eens in de laboratoria van DEKRA getest kunnen zijn”, zegt Holtus. “Maar wij testen dus ook robots.”

En om bij mobiliteit te blijven: veel batterijen en accu’s, voor smartphones maar ook voor elektrische auto’s, steeds kleiner en met steeds meer capaciteit, worden getest in de labs van DEKRA. Daarbij worden ze onder de meest extreme omstandigheden getest.

Lab

Speciaal daarvoor is er in Arnhem een opstelling in het lab gebouwd, waar onder extreme omstandigheden getest kan worden. ’Deze testen worden uitgevoerd om  gevaarlijke situaties in de praktijk te voorkomen als verschillende variabelen, bijvoorbeeld bij brand, elkaars effect versterken. Met de zekerheid dat producten gedegen getest zijn, ook voor extreme situaties, kunnen fabrikanten hun producten verder ontwikkelen en op de markt brengen.

Vooraan bij nieuwe ontwikkelingen
DEKRA, dat wereldwijd meer dan 44.000 medewerkers heeft, werkt samen met multinationals van over de hele wereld, maar ook met een Arnhems bedrijf als MTSA, dat ‘s werelds grootste waterstofcentrale in China bouwt. Holtus zegt: “Wij staan vaak vooraan bij nieuwe ontwikkelingen, we zien producten vaak al voor ze de markt op gaan. We moeten daarbij rekening houden met de nieuwste normen en richtlijnen.”

Talent

Het is daarom een continue uitdaging voor de multidisciplinaire technische teams van DEKRA om die ontwikkelingen te blijven volgen en steeds weer nieuwe testmethoden te bedenken. “Dat maakt voor ons het werk juist zo leuk”, zegt Holtus. “We zijn vrijwel doorlopend op zoek naar hoog opgeleid technisch talent met name in de elektrotechniek, IT en wireless hoek, dat zich verder wil ontwikkelen. Daarvoor hebben we altijd plaats.”

Hij geeft het stokje door aan Henk de Beijer van Solabcool

 Afbeeldingen


Auteur

OKA profile pic
OKA
Ondernemers Kontakt Arnhem