Portret 32: Ton Bernts van Alliander

Interview 04 mrt 2018

Omschrijving

duurzaamheid op grote hoogte


Artikel

Hij begon 41 jaar geleden als technisch kaarttekenaar bij PGEM. Na een lange carrière via rechtsvoorgangers als NUON is hij nu Manager Facilities bij Alliander, en kijkt hij onder meer terug op twee bijzondere transformaties: die van #Bellevue en die van #Duiven.

In Duiven waren de meeste OKA-leden ook, anderhalf jaar geleden, toen dat net heropend was. Een futuristisch gebouw dat over de bestaande gebouwen heen gezet was, met groene wanden en wanden gemaakt van sloophout, een dak met kleurrijke cirkelvormige lichtkoepels, en als belangrijkste: een gebouw dat veel prijzen heeft gewonnen en meer energie opwekt dan het verbruikt.

Serre

In Bellevue aan de Utrechtseweg is het nog mooier geworden. Binnen een jaar werd het volledig gerenoveerd. Daar werd 85% van het materiaal hergebruikt, intern maar ook extern. De serre bij eetkamerrestaurant Stella bijvoorbeeld is van Alliander afkomstig. En wie denkt dat deze ‘dure’ gebouwen op de energieprijs drukken heeft het faliekant mis; juist doordat Alliander niet alleen in Arnhem en omgeving maar landelijk van totaal 18 kantoren naar 6 is teruggegaan is er veel bespaard en betaalt de klant uiteindelijk minder.

Competenties

De medewerkers werken ook met meer plezier in deze nieuwe gebouwen, vertelt Ton. Zelf ‘mag’ hij nog maar anderhalf jaar, maar als het aan hem ligt blijft hij nog . Aan energie ontbreekt het hem niet! Hij werkt nu in een organisatie met minder ziekteverzuim en meer samenwerking, overlap is er niet meer, en belangrijk: mensen worden steeds meer op hun competenties en talenten aangestuurd, in plaats van op de bijna feodale functieomschrijvingen van weleer.

Hart

Mensen voelen ook meer verantwoordelijkheid en gaan meer voor de zaak als geheel dan voor hun eigen hachje. Ton heeft als verantwoordelijke voor de facilitaire zaken (hij stuurt 100 mensen aan) zelfs zélf een keer achter de receptie gezeten toen de collega’s ziek waren. Geen hiërarchie, gewoon dóen. Zo zijn mensen ook vorig jaar gestimuleerd vanuit hun hart uit te spreken wat ze nu echt zouden willen doen (‘waarvan krijg jíj energie?’), en vervolgens uitgenodigd die taken dan ook echt op te pakken. Dat resulteerde in verrassende ‘openbaringen’ en nóg gemotiveerdere mensen.

Ton, een gelukkig mens die voor dit interview gefotografeerd is in deze ‘duurzame oplossing voor een huisvestingsvraagstuk’, zoals hij het omschrijft, geeft het stokje door aan Barri Jansen van Avisi. 


Afbeeldingen


Auteur

OKA profile pic
OKA
Ondernemers Kontakt Arnhem