Portret 25: Alex van Hooff

Interview 02 okt 2017

Omschrijving

Mangrovehal geeft je vlinders in je buik


Artikel

Bij de kassa staan heel toepasselijk de pinautomaten van CCV dat het stokje voor deze serie doorgeeft aan Burgers’ Zoo. Na het interview krijg ik een persoonlijke rondleiding in de nieuwe Mangrovehal, waar zo’n duizend kleurige vlinders fladderen, waar logge grijze zeekoeien loom in het water zwemmen en waar opgewonden wenkkreeftjes in de moddervelden driftig hun scharen in de lucht zwaaien.

Door Frank Thooft

Al tientallen jaren investeert Burgers’ Zoo samen met een Zwitserse dierentuin in een stukje woud in Belize, in Centraal Amerika. Op een stuk grond slechts vier keer zo groot als ons nationaal park de Hoge Veluwe zijn unieke mangrovebossen, lagunes en regenwouden en er leven wenkkreeftjes, jaguars en vlinders. En nog vele tientallen andere bijzondere dieren.

Hun buren zijn stropers. Mensen. Die de wouden kappen en platbranden om er akkers aan te leggen. Waardoor orkanen vrij spel krijgen – ook dat nog. Een zeer ongewenste situatie, vindt Alex van Hooff. Door de investering in dat terrein, waar twintig fulltime en bewapende rangers als bewakers van het dierenrijk werken, hoopt hij een bijdrage te kunnen leveren aan het behouden van de dieren en hun leefomgeving.

Want een dierentuin is niet alleen een leuk dagje uit en aapjes kijken. Het is ook het conserveren van het dierenrijk, het doen van onderzoek – er werken alleen al een kleine tien biologen bij Burgers’ – en het verzorgen van educatie. Dat conserveren, dat bewaren en in stand houden van diersoorten, strekt zich ook uit naar hun natuurlijke habitat.

Vandaar dat Burgers’ Zoo in de afgelopen jaren steeds een nieuwe habitat heeft gecreëerd – de Bush, de Ocean, de Desert, de Rimba en de Safari. En sinds deze zomer ook de Mangrovehal. Een prachtige koepel die op eigen initiatief en met eigen kennis en eigen geld - deze Zoo is de enige van de dertig grote Europese dierentuinen die zonder subsidie kan bestaan - is ontwikkeld. Met lokale inzet, bijvoorbeeld met accoya hout van het Arnhemse bedrijf Titan Wood: duurzaam en milieuvriendelijk.

De waardering voor de Mangrovehal is zeer hoog. Volgens de Netto Promotor Score (NPS) waardeert het publiek, dat jaarlijks met een miljoen de poorten van de Zoo passeert, de Mangrovehal nu al, een maand na opening, zeer hoog: met de score 46. Als je weet dat de middenscores worden weggelaten en slechts heel veel negens en tienen de doorslag kunnen geven voor een score boven de nul (de range gaat van -100 naar +100) is dat een prestatie van formaat. Een vette voldoende.

Het geeft je een bijzonder gevoel, om zo in Arnhems trots te mogen rondlopen. Waar meer dan 300 mensen dag en nacht aan hun passie werken, hun idealen kunnen waarmaken en het publiek blij kunnen maken. Het geeft je een gevoel van duizend vlinders in je buik.

Alex geeft het stokje door aan Sjoerd Reijnen van Infocaster.Afbeeldingen


Auteur

OKA profile pic
OKA
Ondernemers Kontakt Arnhem