Nieuw lid: SIL Products bv

Interview 24 jun 2019

Omschrijving

Het zijn de jaren ’80. Erik van der Horst stopt met zijn HBO-studie bedrijfskunde-studie aan de universiteit in Groningen. 


Artikel

Het zijn de jaren ’80. Erik van der Horst stopt met zijn HBO-studie bedrijfskunde-studie aan de universiteit in Groningen. Na een korte carrière als schietinstructeur in Zimbabwe gaat hij aan de slag als intercedent. Hij groeit in no time door naar regiomanager. Desondanks is de uitdaging snel weg. Vader attendeert hem op de vacature van commercieel medewerker bij KEMA. In zijn ogen een stoffig bedrijf, waar ouwe grijze mannen werken die met een broodtrommel achter op de fiets naar hun werk gaan. Technische kennis heeft Erik niet. En eigenlijk ook geen zin om bij Kema te werken. Toch gaat hij op gesprek. Er volgt zelfs een tweede gesprek al is zijn beeld bevestigd. Niettegenstaande weten ze hem over te halen. Het is het begin van zijn carrière die hem uiteindelijk naar zijn miljoenenbedrijf in Nederland en China leidt.

KEMA KEUR
Erik: “Voor KEMA ga ik in eerste instantie in Europa certificeringen verkopen voor, even kort door de bocht, alle producten waaraan een stekker zit. Al snel blijkt dat de handel in China zit. Al kennen zijn KEMA-keuring daar niet populair. Vervolgens ben ik de importeurs met eigen Chinese inkoop gaan benaderen. KEMA-KEUR hebben we neergezet als merk. Als er wat mankeert aan je product, bel je met KEMA. Wij hebben het tenslotte goedgekeurd. De markt en de producten ging ik steeds beter kennen en hierdoor kwalificeerde me als commercieel kwaliteitsmanager. Je denkt mee over normeringen. Wat kan wel. Wat kan niet. Zo heb ik ook mijn technische kennis opgedaan.

Innovatie
Als je zo dicht bij productontwikkeling staat, ga je ook zelf innovatief denken. Samen met een partner ben ik eigen producten gaan ontwikkelen. Waaronder een bliksemafleider. Vanuit daar is in 2005 mijn eigen bedrijf SIL Products ontstaan (toen nog HeHo ID). Inmiddels heb ik heb een volwaardig inkoopkantoor met meerdere vestigingen in China en Nederland en lever plug en play elektra voornamelijk aan grote discounters zoals Lidl en Aldi. Denk daarbij aan tijdschakelklokken, stekkerdozen, functionele verlichting, solar, kerstverlichting, etc. Ook ontwikkelen we nog altijd producten, als zijn dat kostenintensieve en langdurige trajecten.

Zakendoen in China
Ik handel al 19 jaar in China. Inmiddels herken ik de nuanceverschillen in het gedrag van Chinezen. Datgene wat het zakendoen voor een rechtgeaarde Nederlander lastig maakt. In China staat de relatie centraal. Voor afspraken wordt de tijd genomen met een hapje en een drankje. Respect is een groot goed, waarbij je ervoor zorgt dat geen van beide gezichtsverlies krijgt. Wat voor een Nederland al een ‘ja’ is, kan voor een Chinees een subtiele hint zijn dat de deal nog niet rond is. Ik ben inmiddels niet anders meer gewend en waardeer deze manier van zakendoen zelfs. Bij OKA hoop ik gelijkgestemden te ontmoeten die voor dezelfde vraagstukken staan als ik. Omdat we internationaal op dezelfde schaalgrootte werken bijvoorbeeld. Samen sparren helpt je namelijk altijd verder. Anders had ik niet gestaan waar ik nu sta.”

www.heho-id.com

 Afbeeldingen


Auteur

OKA profile pic
OKA
Ondernemers Kontakt Arnhem