Nieuw lid: Marcel van de Peppel

Interview 12 jun 2018

Omschrijving

Miscancell, ofwel olifantsgras


Artikel

Olifantsgras, we hebben er allemaal wel van gehoord maar wat het nou eigenlijk is…Marcel van de Peppel van het nieuwe bedrijf Miscancell op IPKW weet het precies. Duurzaamheid is het leitmotiv van Miscancell, dat vorig jaar hoge ogen scoorde als finalist voor starter van het jaar.

Marcel leidt een proeffabriek waarbij cellulose wordt geproduceerd voor de papierindustrie. Gemaakt van miscanthus, oftewel olifantsgras. Nabij Zevenaar heeft hij een veld van maar liefst 23 hectare (46 voetbalvelden) met olifantsgras.

Gereduceerde CO2-belasting

Jaarlijks wordt er in Nederland 500.000 ton cellulose geïmporteerd voor de papierindustrie, en dat heeft een zware CO2-belasting tot gevolg. Olifantsgras reduceert die CO2-belasting aanzienlijk, reden voor Schut papier (waar Marcel als chemisch engineer hiervoor werkte) en BKC in Duiven om indertijd de mogelijkheden van een proeffabriek te onderzoeken: Miscancell. Marcel komt overigens uit de regio: hij zat op het Dorenweerd in Doorwerth op school.

Fietspad

Een van de zichtbare zaken die al het resultaat zijn van deze proeffabriek, is het fietspad langs de spoorlijn in Zevenaar, wat met een van de door Miscancell geproduceerde halffabricaten (een tweede toepassing, naast de cellulose) is gemaakt. Ook hier is minder productie-energie en dus minder CO2-belasting mee gemoeid.

Demoplant

In 2019 komt er een demoplant op IPKW, waarmee de bemoedigende resultaten van de tests die nu zijn gedaan, opgeschaald kunnen worden. Wat Marcel betreft past een en ander wel in een thema circulariteit volgend jaar, waarvoor hij zijn kennis en ervaring graag wil delen met OKA.Afbeeldingen


Auteur

OKA profile pic
OKA
Ondernemers Kontakt Arnhem