Nieuw Lid: Josje Groenendaal

Interview 29 jun 2017

Omschrijving

vanzelfsprekendheid en talentspotting 


Artikel

Wie kent nog Café Prins Hendrik in het Spijkerkwartier? Josje Groenendaal was ooit een van de eigenaars ervan. Net als van Café de Cantine in Nijmegen. Het geeft aan hoezeer ze een mensen-mens is: altijd geïnteresseerd in anderen, in contact, in verbindingen. Als je haar interviewt stelt ze minstens evenveel vragen terug, en brengt ze je op ideeën waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Dat is ook wat ze als loopbaanprofessional bij Groenendaal Leren en Loopbaan doet, wat ze dit voorjaar na een lange carrière bij loopbaanbureau Focus is gestart: ze helpt en begeleidt mensen naar een volgende stap. Naar een beter passende stap. Ook voor (startende) ondernemers.

Spiegelen

Voor ondernemers is ze de coach waar je op kunt terugvallen tijdens de stappen die je zet. Ze spiegelt je ideeën en scherpt je focus, ze haalt je uit je kokervisie en ze verbreedt je blik. Op een vriendelijk-confronterende manier, zodat je volgende stappen kan zetten.

Vanzelfsprekend

Het meest aansprekende voorbeeld voor werknemers is dat van de suppoost in een museum. Ze vroeg deze cliënt in de begeleiding wat die het liefste deed. “Want die dingen die je vaak heel vanzelfsprekend vindt, daar liggen je talenten.”

Niets doen

De suppoost uit het voorbeeld deed het liefst ‘niets’ de hele dag. In zijn huidige baan kon dat niet: er was altijd werkdruk en dus werk-ontevredenheid. Als suppoost kan de man zonder stress dat doen wat hij het liefste doet. En dus is er werk-tevredenheid.

Vacature

En zo heeft ieder mens zijn bestemming, weet Josje. Ze weet al heel snel wat voor vlees ze in de kuip heeft en begeleidt je dan trefzeker naar de volgende stap. ‘Zoek de vacature die bij jou past, en pas jezelf niet aan aan een vacature die wel interessant lijkt’, is een van haar slogans.

Samenwerking

Ze werkt als gedragswetenschapper in Groenendaal Leren en loopbaan samen met haar zus, de pedagoge Wija, die huiswerkbegeleiding en studieoriëntatie voor scholieren verzorgt. Want juist de samenwerking maakt het tweetal sterk en zorgt voor synergie. Daarnaast heeft Josje een groot netwerk met professionals en werkgevers voor haar cliënten.

www.groenendaalteam.nlAfbeeldingen


Auteur

OKA profile pic
OKA
Ondernemers Kontakt Arnhem