Nieuw lid: Ivo Korte

Interview 09 apr 2018

Omschrijving

directeur Scalabor


Artikel

Een brede range aan mogelijkheden om de talenten van mensen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen – dat is de gedachte achter de nieuwe naam voor de sociale werkvoorziening Presikhaaf Bedrijven sinds januari dit jaar: Scalabor.

Ivo Korte is nu ruim een jaar interim-directeur en begeleidt de organisatie van 2500 mensen naar een modern arbeidsontwikkelbedrijf waar het bedrijfsleven talenten uit kan ‘plukken’, legt hij uit. Hij heeft al ruim tien jaar ervaring bij diverse sociale werkvoorzieningbedrijven (Oosterhout, Enschede, Woerden) en daarvoor dertien jaar in het bedrijfsleven nadat hij als ingenieur bosbouw aan de Wageningse universiteit was afgestudeerd.

Finland

Tussendoor heeft Ivo een sabbatical genomen. Op zijn LinkedIn staat treffend: Me, Myself and I. Een jaar lang zeilde hij naar en in Finland en trok hij vervolgens door Australië. Een aanpakker, een doorzetter. En: iemand met een groot hart. Het ontdekken van verborgen talenten bij mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben heeft hij van idealisme tot realisme gemaakt.

Talenten

Zijn doel is om van Scalabor een zogenaamd arbeidsontwikkelbedrijf te maken. Een bedrijf dat mensen voorbereidt op werk in de samenleving, bij het bedrijfsleven, in organisaties. Want ieder mens, hoe arbeidsgehandicapt hij of zij ook mag lijken, heeft altijd talenten die te ontplooien zijn.

Timmerman

En het is daar dat de MKB’er langskomt. De ondernemer, de werkgever in het midden- en kleinbedrijf, die naar het lijkt onvervulbare vacatures heeft. Naar het lijkt, want de timmerman kan eigenlijk best een derde hand gebruiken bij zijn werk. Dat is effectiever dan het alleen doen of er een volledige tweede man bij zetten. Scalabor kan die mensen leveren. En dat geldt op alle vlakken: administratie, receptie, groenvoorziening, enzovoorts.

Werkfit

“Wij maken de mensen vakvaardig en begeleiden ze om de juiste werknemersvaardigheden te ontwikkelen, zodat ze weer werkfit worden en op hun manier een goede toegevoegde waarde voor de ondernemer hebben”, legt Ivo uit. “Juist ook voor kleinere bedrijven.” Uw verslaggever trapt argeloos in de valstrik door te zeggen: ‘dat is toch onze sociale plicht’. Nee, verbetert Ivo: “dat is onze sociale wens.” En zo moet het zijn.

Vooroordelen

Hij zoekt dan ook samenwerking met het (kleinere) bedrijfsleven in Arnhem en omgeving. Om zijn missie te voeren, om uit te leggen dat de vooroordelen achterhaald zijn, en dat de voordelen (denk ook aan subsidies, jobcoaches die de mensen begeleiden, etc) overvloedig zijn.

XL-meeting

Op 9 april stelt Ivo de deuren van Scalabor open voor een OKA XL-meeting waarbij hij zijn visie zal geven op deze zogenaamde inclusieve arbeidsmarkt: de markt van mensen die ogenschijnlijk een afstand tot de arbeidsmarkt hebben maar in feite de meest dankbare en prettige medewerkers zijn die je je kunt voorstellen. U bent allen van harte welkom.

 Afbeeldingen


Auteur

OKA profile pic
OKA
Ondernemers Kontakt Arnhem