Nieuw Lid: Hoogwegt

Interview 11 apr 2019

Omschrijving

Hoogwegt is een internationale handelsonderneming in zuivelingrediënten. 


Artikel

Hoogwegt is een internationale handelsonderneming in zuivelingrediënten zoals melkpoeder, lactose, botervet, kaas en zuivelproteïne voor de voedselindustrie, specifiek voor zuivelproducenten en de zuivelwerkende industrie. Voorbeelden hiervan zijn Nestlé en Unilever die de zuivelingrediënten bijvoorbeeld verwerken in ijs, chocolade of candybars. Daarnaast levert Hoogwegt haar zuivelproducten wereldwijd voor diverse toepassingen. wordt. Denk aan Afrika of Azië. Het miljardenbedrijf (in omzet) telt 150 medewerkers in Arnhem en zo’n 500 wereldwijd. Het is daarmee een belangrijke werkgever voor de regio.

Tekst: Xandra Derks

Marktleider
Hoogwegt is wereldwijd marktleider als private handelsonderneming in zuivelingrediënten. Managing Director Patrick van Leuven: “Ouderwets gezegd zijn wij een handelshuis. We hebben geen eigen productie. Melkpoeder is voor coöperaties zoals Friesland Campina een restproduct. Zij hebben hun focus op de verkoop van meer toegevoegde waarde producten zoals babyvoeding en diverse consumentenproducten. Van het overschot van de melk wordt melkpoeder gemaakt omdat het in droge vorm langer houdbaar is. Wij vermarkten deze melkpoeder. In het afstemmen van inkoop en verkoop en de logistiek daarvan zit onze toegevoegde waarde. Dat gaat om grote volumes. Onze marges zijn laag, de volumes daarentegen enorm.

Marktkennis essentieel
Brexit, interventies van president Trump, klimaatveranderingen en andere internationale bewegingen zijn van invloed op onze handel. Kennis van de markt, de economie en de politiek zijn daarom essentieel. Daarna begint het spel om de prijs. Inkoop en verkoop lopen namelijk niet synchroon. Bovendien speelt de koers van buitenlandse valuta zoals de dollar en het pond een rol. Onze medewerkers zijn dan ook het waardevolste goed. Die moeten het spel uiteindelijk goed spelen. Het duurt even voordat je het onder de knie hebt, maar als je eenmaal weet hoe het werkt, is het fantastisch om te doen. Daarnaast is onze afdeling logistiek fundamenteel. Daar wordt veel gevraagd van je creatieve denkvermogen. Logistiek staat namelijk elke dag voor de uitdaging om het transport te stroomlijnen.

Interessante werkgever
Er heerst hier dynamiek. Je maakt je eigen business. We hebben dientengevolge amper verloop in personeel. Je werkt hier als onderdeel van het team, maar tegelijkertijd werkt iedereen hier autonoom. Je bent verantwoordelijk voor je eigen koers. Je bepaalt zelf hoe je iets aanpakt. Vind je het nodig om een aantal keer een buitenlandse trip te maken, dan beslis je dat zelf. Je legt uiteindelijk rekenschap af voor de resultaten van je eigen product dan wel regio. Hoogwegt heeft een platte organisatie. Je kan groeien in je rol en verantwoordelijkheid. Een functie in het buitenland behoort eveneens tot de doorgroeimogelijkheden.”

Familiebedrijf
Hoogwegt is een familiebedrijf. In 1965 opgericht door de heer Hoogwegt. “Als familieonderneming zijn we altijd zeer bescheiden geweest. In de zuivelsector zijn we wereldwijd zeer bekend, maar verder traden we tot op heden weinig naar buiten. Een ingetogen opstelling ondanks de miljardenomzet. Het maakt dat Hoogwegt wellicht onbekend is, zelfs in de regio”, vertelt Patrick verder. “De dagelijkse leiding is niet meer in handen van de familie. Toch is ze enorm betrokken en heeft onder meer zitting in de RvC. De medewerkers worden en zijn gekend. De familie is goed benaderbaar en de lijntjes zijn kort. Beslissingen kunnen daardoor snel genomen worden. Dat maakt ons wendbaar. Verder is de sfeer persoonlijk.

Nieuwbouw Amsterdamseweg
Volgend jaar zomer verhuizen we naar ons nieuwe pand aan de Amsterdamseweg. Het wordt gebouwd tegenover Arnhem Centraal. Een handige uitvalbasis voor (internationale) medewerkers en gasten. Daarmee worden we gelijk wat zichtbaarder. Belangrijk voor ons als werkgever. Ambities kun je waarmaken bij Hoogwegt. Neem gerust contact op als je een vervolgstap wilt maken in je carrière in sales of logistiek.”

www.hoogwegt.nl

 undefined

undefinedAuteur

OKA profile pic
OKA
Ondernemers Kontakt Arnhem