Nieuw lid: Harald Wiggers

Interview 12 dec 2018

Omschrijving

Quadraam onderwijsgroep


Artikel

Als Arnhems jochie zat hij in Klarendal op school en hadden zijn ouders een grote fietsenzaak tegenover café Atlanta. Als programmadirecteur onderwijsinnovaties en relaties van de Gelderse onderwijsgroep Quadraam voorziet hij  nu 14 scholen van advies en heeft hij relaties met ontelbare ondernemers(organisaties) en overheidsinstanties.

Zustervereniging Lindus vroeg hem vijf jaar geleden bewust in het bestuur omdat hij toen als voorzitter van de centrale directie van het Liemers College als geen ander de verbinding kon leggen tussen onderwijs, ondernemers en overheid.

Brug slaan

Het is deze verbinding die hem ook naar OKA heeft geleid. Want de achterban van OKA bevat veel bedrijven die kunnen profiteren van die brug die hij kan slaan tussen scholieren van het moderne onderwijs en de ondernemers die hen nodig gaan hebben.

Garen spinnen

“Je moet als onderwijsinstelling meer het leren van kinderen organiseren en minder het lesgeven van leraren”, zegt hij. “Daarbij willen kinderen, middelbare scholieren dus, steeds meer met én in bedrijven hun kennis opdoen. Praktisch, doelgericht, niet alleen theoretisch. Bedrijven kunnen hierbij garen spinnen, want er dreigt een steeds groter tekort aan jonge, goed opgeleide mensen.”

Techniek

Hij vervolgt: “Alleen al in de techniek bijvoorbeeld. Het grote risico is dat bedrijven nu niet genoeg investeren in die samenwerking en leerlingen betrekken bij hun bedrijvigheid, en later met de handen in het haar zitten omdat er dan te weinig jongeren zijn geënthousiasmeerd en opgeleid voor het bedrijfsleven.”

Aan toekomst werken

Op 30 januari 2019 is er bij Nouryon (voorheen AkzoNobel) op de Velperweg een bijeenkomst waar het bedrijfsleven, het onderwijs én de overheid participeren. Er worden veel Arnhemse ondernemers uitgenodigd, vertelt Wiggers. “We gaan ze uitdagen om de handschoen op te pakken. Om zich open te stellen voor leergierige leerlingen die net als zij aan de toekomst willen werken.”

In de startblokken

De Quadraam onderwijsgroep omvat met de veertien regionale scholen 13.000 leerlingen in Arnhem, de Overbetuwe en de Liemers op alle niveaus, van Praktijkonderwijs, vmbo tot en met technasium. Liemerse bedrijven als De Kinkelder, Vink Kunststoffen en Jazo Zevenaar staan al in de startblokken om mee te doen, vertelt Wiggers. “Nu de Arnhemse bedrijven nog. Ik nodig ze van harte uit op 30 januari!” Afbeeldingen


Auteur

OKA profile pic
OKA
Ondernemers Kontakt Arnhem